Test 2

Bol köpüklü türk kahvesi hazırlamanın püf noktaları

Yüzyıllarca, tarih boyu biz Türk milletinin en sevdiği geleneksel sıcak içeceklerinden birisidir Türk kahvesi. Hepimizin de bildiği gibi “bir acı kahvenin 40 yıl hatırı vardır” deyimiyle, Türk kahvesinin, Türk damak tadındaki değeri ve önemi özetlenen bu lezzetin pişirilmesinden servis edilmesine kadar dikkat edilecek bir çok püf nokta mevcut. İş görüşmelerinde, kız istemelerde, misafirlikte, akşam üzeri dinlenirken, arkadaşlarla sohbet ederken kısacası her önemli anımızda Türk kahvesini tercih edebiliyoruz. İşte Türk kahvesi uzmanlarından harika bir kahve hazırlamak için püf noktalar:

 

Bol Köpüklü Türk Kahvesi İçin Öneriler

  • Türk kahvesinin tazeliği oldukça önemli. Mümkünse tazetaze çekilmiş olanı kullanın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyip saklanamayan kahvenin kokusu değişmeye başlar, tadı bayatlar ve ağırlaşır. Ne kadar özenle pişirirseniz pişirin düzgün sonuç almanız imkansızdır. Bu sebepten dolayı kahvenin taze olup olmamasına, hava alıp almamasına dikkat ediyoruz. Türk kahvesini nemden, tozdan, kokudan uzak alanlarda hava almayan bir kabın içerisinde saklamalısınız.
  • Paket Türk kahvesi yerine mümkün olabildiğince taze taze çekilmiş, yeni kavrulmuş olanı almayı tercih edin. Kahveyi az miktarda alıp kısa sürede tüketerek hem lezzetinden ödün vermemiş olursunuz hemde saklama koşullarıyla ilgili bir problem yaşamazsınız.
  • Kahveyi pişirirken kullanacağınız su oldukça önemli. Kesinlikle klorlu olmamalıdır ama maalesef Türkiye’de bir çok çeşme suyu klorlu. Bunun için hazır şişe suları tercih edebilirsiniz veya arıtılmış su da kullanılabilir.
  • Kullanacağınız suyun soğuk olması gerekir çünkü kahvenin köpürmesi lazım. Kahvenin köpürmesi için de dediğimiz gibi su soğuk olacak.
  • Kahve, su ve şeker cezve içerisinde ateşe alınmadan önce yaklaşık olarak 30-40 saniye iyice karıştırılırsa pişirme işlemi sonunda yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz. İçimi yumuşak, kıvamı harika bir Türk kahvesi için önemli bir ipucu bu.
  • Mangalda veya közde pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebebi çok ağır ateşte pişmesidir. Su soğuk olacak, ateşte kısık. Kısık ateşte yavaş yavaş pişireceksiniz.
  • Kahveyi ateşe almadan önce iyice karıştırdınız ve ocağa aldınız. Kahve iyice kabarana kadar kesinlikle karıştırmayın çünkü köpüğün sönme ihtimali çok yüksek.
  • Kahve biraz kabarmaya başlayınca köpüğü dağıtmanız gerekir. Çay kaşığı ile fincanlara eşit oranda köpük dağıtabilirsiniz. Eğer ki ilk köpüğü dağıtmadan iyice köpürmesini beklerseniz, beklediğiniz aksine köpük sönebilir.
  • Köpük dağıtma işlemi bittikten sonra cezvede kalan kahve tekrardan kaynatılır ve fincanlara eşit oranda paylaştırılır.
  • Kahveyi fincanlara dökerken dikkat etmeniz gereken iki husus var. Bunlardan birincisi yavaş yavaş dökmeniz, bir diğeri ise kenarından dökmeniz. Fincanın tam ortasına hızlıca dökerseniz olan köpüğün sönmesine sebep olabilirsiniz.
  • Kahvede yumuşak bir aroma arıyorsanız her bir fincan için 1 çay kaşığı kadar süt kullanabilirsiniz. Tabii bu isteğe bağlı bir durum. Gerçek Türk kahvesi lezzeti için (daha doğrusu klasik lezzet dileyim. Sütlü olanda gerçektir ancak asıl tat o değil, klasik değil) her zaman sütsüz olanı tavsiye ederiz.

Benzer Makaleler